Sisteme de iluminat destinate iluminatului arhitectural (clădiri, monumente)

Sistemele de iluminat decorativ – arhitectural au rolul de a realiza punerea în evidenţă, la lăsarea serii / nopţii, a unor monumente de artă sau istorie, ori a unor clădiri. Datorită specificului, sistemul nu se înscrie în modelul mediului luminos exterior.

De multe ori sistemul de iluminat artificial poate realiza noaptea efecte decorative spectaculoase, mult mai interesante decât cele de zi. Posibilitatea de a orienta, în maniera dorită, sursele de lumina către obiectiv reprezintă un grad de libertate care, utilizat corespunzător, poate conduce la o redare estetică constantă a obiectivului, superioară iluminatului natural permanent variabil.

Concepţia sistemului necesită studii atente ale efectelor într-o strânsă conexiune cu ambianţa arhitecturală. Trebuie luate în considerare care sunt caracteristicile clădirii sau monumentului cele mai atractive, pentru a fi accentuate prin iluminat. În mod evident, spre deosebire de alte sisteme amprenta originalităţii estetice a autorului devine determinantă.