Sisteme de iluminat destinate terenurilor de sport

Sistemele de iluminat destinate terenurilor de sport trebuie să realizeze atât condiţii optime de vizibilitate pentru jucători, în aşa fel încât mediul luminos să permită rapiditatea şi precizia acţiunilor specifice sportului practicat, cât şi posibilitatea urmăririi în condiții optime de către spectatorii prezenţi în tribune.

Din punct de vedere estetic, SIL trebuie să fie integrat în ambianţa arhitecturală, în special la stadioanele mari. Pentru manifestări sportive retransmise prin televiziune (în direct sau prin înregistrări), SIL vor asigura exigenţele necesare realizării unor imagini de înaltă calitate.

Distribuţia fluxului luminos al aparatelor de iluminat caracteristice (proiectoare) este în exclusivitate directă. Cu cât sursa de lumină este mai departe de teren, cu atât fluxul luminos este mai concentrat într-un unghi solid mai mic pentru eficientizarea sistemului.

Varietatea sporturilor determină o varietate de SIL specifice, în general fiecărei activităţi sportive corespunzându-i o anumită soluţie. Desigur, există şi prevederi comune, că de exemplu pentru sporturile ce se desfăşoară pe un stadion (fotbal şi rugbi), sistemul de iluminat fiind unic.