Sisteme de iluminat destinate spațiilor comerciale

Sistemul de iluminat are un rol foarte important în relaţia dintre client şi spațiul comercial. Un sistem de iluminat corect ales, scoate în evidenţă caracterul unui anumit spațiu comercial, adică îl individualizează în raport cu celelalte spații.

De asemenea, printr-o aşezare judicioasă a aparatelor de iluminat, SIL contribuie şi la orientarea clienţilor în interiorul spațiului comercial.

Alegerea unui sistem de iluminat corect este o cerinţă absolut necesară, deoarece acesta este la fel de important atât pentru personal cât şi pentru clienţi.

Atunci când este prezent şi iluminatul de accent, nivelul de iluminare produs de iluminatul general trebuie să fie ceva mai scăzut decât cel recomandat, pentru că iluminatul de accent produce local niveluri ridicate de lumină, care contribuie la punerea în evidenţă a exponatelor. Mai mult decât atât, un iluminat general puternic limitează posibilitatea de creare a accentelor de lumina.

Nivelul de lumină variază în funcţie de destinaţia spaţiului comercial. Pe plan internaţional, el variază între 300 lx şi 750 lx pentru iluminatul general, între 500 lx şi 2000 lx pentru vitrine şi între 3000 lx şi 10000 lx pentru accente punctuale.

Valori spre limita superioară se vor alege, în mod evident, la iluminatul unor exponate din materiale cu coeficient de reflexie mic (ρ<=0.3), pentru realizarea unor luminanţe acceptabile.