Sisteme de iluminat destinate sălilor de spectacole

Sistemele de iluminat destinate sălilor de spectacole, ridică probleme deosebite din punct de vedere estetic şi funcţional. Interconexiunea dintre iluminat şi arhitectură este mai ales, în acest caz, o condiţie determinantă în concepţia unui ansamblu sistemic care să corespundă exigenţelor destinaţiei.

Mediul luminos confortabil şi atractiv trebuie să realizeze de la primul pas făcut în clădire şi până la ocuparea locului de spectator din sală o ambianță plăcută, caldă, de divertisment. Din punctul de vedere al funcţiunii se pot distinge două tipuri de iluminat:

  • Sisteme destinate sălilor de spectacole şi anexelor lor accesibile publicului, pentru care caracteristicile sunt similare indiferent de destinaţia sălii (teatru, opera, cinematograf sau cele cu caracter polivalent)
  • Sistemul de iluminat de producţie, specific scenei teatrelor, operelor, care au multe părţi comune cu studiourilor de cinematografie şi televiziune, considerentele şi principiile de soluţionare putând fi aplicate şi acestora din urmă.