ELBA Light Manager

ELBA LIGHT MANAGER este o aplicație dedicată telegestiunii iluminatului public care poate monitoriza, gestiona in parametri optimi, retele de iluminat public, la nivel de punct de aprindere, si poate fi aplicata sistemelor de iluminat stradal, pietonal, arhitectural, etc.

Aplicația se poate descărca pentru dispozitive mobile din secțiunea DESCARCARI . După terminarea descărcării, aplicația trebuie instalată, acest lucru realizându-se prin selectarea fișierul descărcat - ElbaLM.apk - și apasând butonul “Instalare” situat în dreapta-jos. După terminarea instalării, aplicația se activează prin butonul “Deschidere”.

Aplicația se accesează prin completarea câmpurilor “UTILIZATOR” si “PAROLA” cu setul corespunzator gradului pe care îl deține Operatorul sistemului (Administrator - acces total, Client - acces restricționat sau Vizitator – doar vizualizare aplicație).

Exemplu: VIZITATOR - doar cu drept de vizualizare a modului de funcționare a telegestiunii implementate și a parametrilor de funcționare
User: Observator
Parolă: Observator_2015
Pentru Operatorul de tip “OBSERVATOR/ CLIENT” se creaza de catre “ADMINISTRATOR” alt profil de utilizator cu un alt set de acces care asigura anumite drepturi de modificare parametri.

Aplicația pentru dispozitive mobile afișează harta orașului, cu iconițele specifice pentru punctele de comandă instalate în localitate, având locația fiecăruia determinată de modulul GPS situat în fiecare punct de comandă. Harta dispune de mai multe forme de afișare, prin facilitățile oferite de Google Maps: zoom, vizualizare hartă tip auto sau tip auto cu relieful zonei - funcție de opțiunea aleasă.

Pe hartă, iconița punctului de comandă are culoarea verde când acesta este pornit, respectiv de culoare albastră când este oprit. Dacă punctul are o defecțiune aceasta este semnalată pe pictograma punctului de comandă printr-un mic pătrat roșu care apare în partea din dreapta-sus a iconiței respective.

Apăsând pe iconița unui punct de comandă, se va deschide o noua “fereastră” ce oferă detalii despre starea punctului respectiv. La baza acelei ferestre se află butonul DESCHIDE PANOU PA. Apăsarea acestuia ne va furniza detalii concrete din ultimele 12 ore ale funcționării punctului de aprindere selectat, precum și accesul la butoanele de acțiune (Automat, Pornit, Oprit) - doar pentru utilizatorii care au acest drept.

În partea din stânga sus a ecranului aplicației instalate se găsește un mic pătrat cu trei linii orizontale care, daca este apăsat, va deschide un meniu care afișează numărul punctelor de comandă. Apăsând pe numărul punctului se vor afișa detalii concrete pe ultimele 12 ore ale acelui punct de aprindere.

În partea dreaptă a numerelor aferente fiecărui punct de comandă se găsește o mică pictogramă asemănătoare - cu o săgeată în jos. Daca se apasă pe iconița tip săgeata, se va afișa poziția acelui punct de aprindere pe harta.

În partea din dreapta-sus a ecranului aplicației ELBA Light-Manager se găsește pictograma “clopoțel” care apăsată va afișa numărul de erori active ale punctelor de aprindere si ale corpurilor de iluminat care au instalat modulul de control.

Aplicația mobilă este simplificată față de aplicația de computer. Pentru o perspectivă de ansamblu despre sistemul de telegestiune este necesar accesarea link-ului http://arad.lightmanager.eu cu user-ul și parola cunoscute.

Aplicația accesată de pe computer are în plus față de aplicația mobilă o sumă de facilități, între care afișarea ceasului serverului pe care este găzduită aplicația web și meniurile:

Raportare- cu următoarele sub-meniuri afișate in stânga:

 • Rapoarte Sintetice- cu următoarele sub-meniuri afișate in stânga:
  • Consum Energie - se generează după ce selectați perioada, orașul si punctul de aprindere, consumul de energie în KWh și prețul pe 2 planuri tarifare, pe perioada și punctul selectat.
  • Control Energie – se generează (după ce selectați perioada, ora , orașul și punctul de aprindere) numărul de KWh consumat în perioada selectată, împărțit pe două planuri de consum având și diferența de kWh dintre cele două planuri tarifare .
 • Analiză- cu următoarele sub-meniuri afișate in stânga:
  • Comutare - se generează raportul de comutare cu numărul punctului de aprindere starea, data și ora schimbării stării punctului respectiv, modalitatea de schimbare a stării - dacă starea punctului de aprindere s-a schimbat după comanda orară sau a fost comandată de o persoană autorizată, nr comenzii dacă aceasta a fost dată de o persoană autorizată, numele persoanei care a dat comanda de schimbare a stării. Acest raport poate fi listat sau salvat in format PDF sau format document EXCEL.
  • Puncte aprindere - generează raportul cu numărul punctelor de aprindere instalate și adresa în coordonate GPS unde sunt montate. Acest raport poate fi listat sau salvat in format PDF sau format document EXCEL.
  • Arhiva Erori – se afișează arhiva de erori pentru fiecare punct de aprindere. Se poate selecta ordinea în care să se sorteze afișarea - după numărul punctului, eroare, dată și timp .
  • Erori active - se afișează erorile active pe fiecare punct, se poate selecta ordinea în care să se sorteze afișarea, după numărul punctului, eroare, stare, dată și timp.
 • Contor- cu următoarele sub-meniuri afișate in stânga:
  • Grafic citiri – generează raportul cu graficul consumului și variațiile de tensiune în perioada selectată și pe punctul de aprindere dorit.
  • Tabel Citiri – generează raportul consumului în perioada selectată și pe punctul de aprindere dorit.

Configurare

- meniu destinat pentru Observatori și Administratori, dar doar dezvoltatorul aplicației ELBA Light-Manager poate schimba setările sub-meniurilor de mai jos:

 • Puncte aprindere – afișează numărul punctelor cu adresa GPS, tipul punctului (mono sau trifazat, orarul după care funcționează ( orar care se poate schimba și dacă punctul are notificarea activată pentru erorile care apar).
 • Orar funcționare – afișează câte orare și numele aferent orarelor disponibile in interfață, acestea se pot actualiza și manual.
 • Utilizatorii Aplicației – afișează cine și ce drepturi are asupra aplicației.
 • Server – afișează activitatea (log-urile) de server și IP punctelor. Aici se pot seta și executa unele comenzi de mentenanță asupra serverului și a modulelor.
 • Firmware Upgrade - afișează versiunea de software și se poate executa actualizarea de soft pentru module.